top of page

MOLITVENI TJEDAN #4 - 7 obećanja

Pozivamo te da nam se pridružiš u svakodnevnoj zajedničkoj molitvi,

kako bi rasli i osnažili se u ljubavi koju je Krist postavio među nas!





ZAJEDNO U MOLITVI

Tema tjedna: 7 obećanja za Crkvu


„Ali pred Božjim obećanjem nije nevjeran dvoumio, nego se vjerom ojačao davši slavu Bogu, posve uvjeren da on može učiniti što je obećao.“ Rim 4,20-21


Prethodni smo tjedan razmišljali o odnosima unutar Crkve i svjedočanstvu koje ti odnosi nose. Molili smo za iscjeljenje povrijeđenih odnosa, za vodstvo Božjeg Duha u životu Crkve te za duhovni rast u Božjoj viziji za našu zajednicu. Kroz ovaj tjedan svakodnevno ćemo se ohrabrivati obećanjima koje je Bog ostavio ljudima koji Ga slijede, da se u njih uzdaju kroz teška vremena. Potražimo zajedno u ovim obećanjima utjehu, mir, snagu i nadahnuće za daljnji zajednički život, na slavu Božjeg imena.





ponedjeljak

Bog nam obećava da će nam dati svoj mir.


Živjeti u miru znači živjeti u skladu, zajedništvu, cjelovitosti sa drugima i Bogom. Iskustvo ovakvog mira neće doći samo po sebi, već prihvaćanjem Kristove poruke za naš život i otvorenost da Njegova Riječ bude autoritet u našem životu. Uživamo li vodstvo Svetog Duha, uživat ćemo i nadnaravni mir u našim srcima i životima. Isus nam obećava da nam daje svoj mir, potpuno drugačiji od mira i zadovoljstva koje nudi ovaj svijet. Kada prođemo kroz dragocjeno iskustvo oproštenja grijeha i oslobađanja od ropstva tih grijeha, u nama se rađa mir, skriven u Kristu. On obuhvaća naše cijelo biće i omogućuje nam da prodišemo punim plućima, pomireni s Bogom i Njegovom voljom za naš osobni život i život Njegove Crkve kojoj pripadamo. Bog za nas ima planove mira, a ne nesreće. Daje nam budućnost i nadu u Kristu, a na nama je da Mu vjerujemo.


PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE:

Postoji li nešto u mom životu zbog čega nemam mir?

Što za mene znači živjeti u miru?

Tražim li mir i zadovoljstvo u nečemu što mi svijet nudi, u nečemu što ne dolazi od Boga?

Jesam li sklopio mir s Božjom voljom za svoj život i živim li po toj Njegovoj objavi?

Jesam li pomiren s ljudima koji me okružuju, jesu li naši odnosi mirni?


STIHOVI ZA RAZMIŠLJANJE: Jr 33,6, Iv 16,33, Ps 4,8, Iz 53,5, Iv 14,27, Rim 5,1, Rim 15,13, Ef 2,14


ZAJEDNIČKA MOLITVA: Zahvaljujmo Bogu što je mir koji nam On daje iznad svakog razuma i što takav mir možemo naći samo u Njemu. Zahvaljujmo Mu što za nas ima planove mira. Zahvaljujmo na Njegovoj Riječi koja nas vodi prema miru s Bogom i s drugima. Molimo Boga da nas čuva i zaštiti od svega što unosi nemir u naše misli i srca. Molimo da cilj naše komunikacije bude mir među nama. Molimo Boga da na svoj sveti način razriješi situacije koje unose nemir u Crkvu.




utorak

Bog nam obećava da će nam dati snagu.


Svatko od nas ponekad se osjeća nemoćno i bespomoćno pred situacijama koje nam život donosi. Mi imamo svoje granice i mogućnosti preko kojih ne možemo ići, a ako ih prelazimo, osjećamo se kao da pucamo po šavovima. Nismo savršeni u našem znanju, moći i sposobnosti, i postoje trenuci kad bismo najradije odustali. No, upravo u takvim trenucima pozvani smo u suradnji sa Svetim Duhom moliti Boga da nas okrijepi i da nam snagu da izdržimo ono što se nama čini nemoguće. Bog nas u svojoj Riječi može ukorijeniti, osnažiti, osvježiti i učiniti u nama promjenu koja će nositi silovito svjedočanstvo Kristove ljubavi. Njemu je sve moguće, čak i onda kad mi to ne vidimo. U Njemu možemo ispuniti baš ono što nam je On namijenio, jer On sam će nas za to opremiti i ojačati. Ako se uzdamo u Boga, on će nas voditi i štititi.


PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE:

Kada sam se u svom životu osjećao bespomoćno?

Kako je Bog razriješio tu situaciju?

Kako Bog jača našu zajednicu i jesmo li mi to spremno prihvatili?

Postoje li trenuci kad bismo najradije odustali?

Što je Bog učinio među nama, a mi smo mislili da je nemoguće?


STIHOVI ZA RAZMIŠLJANJE: 1Petr 5,10, Ps 73,26, 2Kor 12,10, Rim 15,5, Neh 8,10, Iz 41,10, Izl 15,2, Jš 1,9, Iz 40,29


ZAJEDNIČKA MOLITVA: Zahvaljujmo Bogu što je uvijek tu za nas, što nas uči i jača u svojoj istini i ljubavi. Zahvaljujmo na Njegovoj potpori i vodstvu kada se trudimo slijediti Ga. Zahvaljujmo na Njegovom Duhu koji nas brani i daje nam snagu i mudrost kada ne znamo i ne možemo nastaviti. Molimo Boga da učini u nama promjenu kako bismo bili otporniji na životne nedaće i kušnje.




srijeda

Bog nam obećava da će biti vjeran.


Bez Božje vjernosti ne bismo se imali čemu nadati. On je s nama u svakom trenutku, obećava da nas nikada neće ostaviti i da će uvijek providjeti za nas ono što nam je potrebno. Pod okriljem Njegove Riječi i Njegovog Duha On se bori za nas i izvodi sve na dobro ako Ga ljubimo, ako slijedimo Njegov glas i želimo Mu dati slavu svojim životima. Njemu je sve moguće i već je pripremio za nas blagoslove i obećanja u Kristu. Njegova je milost i ljubav svaki dan nova, a Njegova se Riječ nikada ne mijenja i ostaje dovijeka. On je čvrsta stijena koja stoji do nas i kojoj se uvijek iznova možemo vraćati. Možemo se pouzdati da čak i onda kada se sve u našem životu raspada, Bog je vjeran i čuva za nas savršeno mjesto, proviđajući za nas sve ono što nam je potrebno za život u Njemu i izvodeći sve na dobro.


PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE:

Na koje nam je sve načine Bog dokazao svoju vjernost?

Jesmo li svjesni da je On čvrsta stijena, čak i onda kada se sve raspada?

Imamo li pouzdanja u Njega da će sve izvesti na dobro ako Ga ljubimo?

Vjerujemo li da će nas Bog opremiti i osposobiti za svoje poslanje?

Primamo li svakodnevno Njegovu milost i ljubav?


STIHOVI ZA RAZMIŠLJANJE: 2Tim 2,13, Prop 7,7-9, Ps 36,5, Heb 13,8, Ps 46,1-3, Rim 4,21, Rim 8,28, 1Sol 5,24


ZAJEDNIČKA MOLITVA: Zahvaljujmo Bogu na Njegovoj vjernosti za ovu Crkvu i što je providio sve što joj je bilo potrebno u njenom poslanju. Zahvaljujmo za sva čuda koja je učinio za nas. Zahvaljujmo za Isusa koji je isti jučer, danas i sutra. Zahvaljujmo što je Njegova Riječ sidro naše duše koje se nikad ne pomiče ni ne mijenja. Molimo Krista da nas nauči kako da mi budemo vjerni.




četvrtak

Bog nam obećava da će nas ljubiti.


Bog nas poznaje bolje nego mi sami sebe poznajemo i zna sve naše promašaje i bolne točke. No bez obzira na to, On nas odabire, savršeno ljubi i želi nas koristiti. Iskazao nam je svoju ljubav tako što je položio život svog Sina za nas, kako bismo mi imali vječni život, prihvaćajući tu žrtvu i ljubav. Bog želi da se kupamo u sigurnosti Njegove ljubavi, da potražimo u njoj utjehu i skrovište. Njegova ljubav nikad ne zakazuje, štoviše nadmašuje svako naše očekivanje i shvaćanje. Ona nas oslobađa od svakog straha i sumnje, podiže nas kad padamo i strpljivo čeka na naš dolazak pred Boga. Kad osjećamo Božju prisutnost i ljubav, ona nas inspirira da i mi ljubimo druge, onako kako je On ljubio nas. Neka utjeha za Crkvu bude činjenica da nas ništa ne može odvojiti od Kristove ljubavi.


PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE:

Kako osjećam da me Bog poznaje i ljubi?

Mislim li da moram zavrijediti Božju ljubav?

Kakav je osjećaj znati da me Bog zove i želi koristiti bez obzira na moju grešnu narav?

Kako vidim da je Božja ljubav savršena i dostatna?

Kako me Krist uči ljubiti druge?


STIHOVI ZA RAZMIŠLJANJE: 1Iv 4,16-18, Rim 8,35-39, Ef 3,18-19, Ps 5,11-12, Ps 36,5-7, 1Iv 3,1, Rim 5,5-8, 2Kor,14-15


ZAJEDNIČKA MOLITVA: Zahvaljujmo Bogu za svu ljubav koju je iskazao svakome od nas, i za sva djela ljubavi koja je činio među nama. Proklamirajmo pobjedu Njegove ljubavi u našim srcima i životima. Molimo da se Sveti Duh silno izlije na našu zajednicu i ispuni nas Kristovom ljubavi, kako bismo mogli jedni druge gledati Njegovim očima i ljubiti se onako kako nas On ljubi. Molimo za iskrenost, prostodušnost i autentičnost, kako bi ta ljubav pokrila mnoštvo naših grijeha, kako bi mogla zasjati pred drugima i svjedočiti za Krista.





petak

Bog nam obećava da će razumjeti i ispuniti naše potrebe.


Bog nas potpuno poznaje i razumije nas, čak i onda kad mi sami sebe ne možemo shvatiti. On nas je stvorio, jedinstvene i posebne. Zna sve što je u našem srcu, iako mi ponekad nismo u stanju pretočiti u riječi naše osjećaje i misli. Poznaje sve naše želje, snove i potrebe, zna točno što nam treba. On nam nudi svoje razumijevanje i nudi nam svoju potporu i utjehu kroz svoju Riječ. Ona nam u Istini otkriva stvari o nama kako bismo shvatili kakvi smo i kako nam je potreban blizak odnos s Njim. Ona nam po Svetom Duhu daje sve što nam treba za sveti život, u pravo vrijeme. U Njegovo vrijeme. On dobro zna kada nam je potrebno nadahnuće, poticaj, odmor ili utjeha. Čuje sve naše tihe molitve, zna naše najdraže tajne i sve ono što se krije iza naših suza. Znajući da je i Krist bio u tijelu i podnio kušnje, boli i patnje, imamo utjehu u Njegovom primjeru, jer nas On potpuno razumije.


PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE:

Uzdam li se u to da Bog poznaje moje srce?

Imam li čisto srce pred Njim?

Tražim li odgovore za svoj život u Njegovoj Riječi?

Živim li po odgovorima koje mi Bog daje?

Vjerujem li da Bog svakome od nas daje ono što mu je potrebno za sveti život?

Što to znači za našu zajednicu?


STIHOVI ZA RAZMIŠLJANJE: Heb 2,18, Ps 56,8, Ps 139,2-4.13, Ps 23,4, 1Petr 5,7, Fil 4,9, 2Kor 9,8, 2Petr 1,3, Lk 12,7, Mt 6,3, Ot 21,4


ZAJEDNIČKA MOLITVA: Zahvaljujmo Bogu koji nas je stvorio i otkupio. Slavimo Ga zbog toga što nas poznaje savršeno, bolje i dublje nego što ćemo mi sami sebe ikad poznavati i razumjeti. Zahvaljujmo Mu što za sve naše probleme ima rješenje, što nam daje ono što nam je potrebno. Zahvaljujmo Mu što u Njemu nalazimo odmor, u Njegovoj Riječi utjehu, mudrost i snagu. Molimo Ga da vodi svakoga od nas i dozvolimo Mu da kroz nas čini svoja djela koja su potrebna i na korist našoj zajednici.





subota

Bog nam obećava da će nas zaštititi.


Ne postoji ni jedna okolnost koja nas može odvojiti od Božje ljubavi i brige za nas. Kad ostajemo u Njemu, Njegov nas Duh brani i štiti u svakoj situaciji, ne dopuštajući nam da pokleknemo. Kad se uzdamo u Njega, pruža nam zaklon i sklonište. Njegova nas istina može zakloniti i ne dopušta neprijatelju da nas okrzne ili navodi na grijeh koji povrjeđuje nas i druge. On nas čuva na svom putu kad se držimo Njegove zapovijedi, i vodi nas po svojoj mudrosti kako bismo na tom putu bili sigurni. Obećava da će nas izbaviti iz nevolje i sačuvati naš život. Po Kristu nam obećava izbavljenje i oslobođenje od svih okova i zala ovog svijeta, te nam obećava da će uvijek biti s nama i Njegova će ruka bdjeti nad nama. A ako je Bog za nas, tko će biti protiv nas?


PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE:

Plaše li me okolnosti mog života?

Jesam li spreman te strahove predati Bogu?

Čuvam li Njegovu Riječ kako bi me ona zaštitila i branila?

Koje napade vidimo na stabilnost naše zajednice?

Vjerujemo li Bogu da će nas On voditi i zaštititi?


STIHOVI ZA RAZMIŠLJANJE: Ef 6,11, Ps 91,4, 2Sol 3,3, Ps 23,1-6, 2Sam 22,3-4, Ps 138,7, Rim 8,31, Heb 13,6, Ps 16,8


ZAJEDNIČKA MOLITVA: Zahvaljujmo Bogu, jer On je uvijek uz nas. Želi nas blagosloviti i zaštititi, za nas čuva planove mira, a ne nesreće. Zahvaljujmo Mu za sigurnost koju imamo u Njemu. Molimo da se Njegova ljubav izlije na nas kako bi odvratila od nas svaki strah. Molimo za vodstvo Njegovog Duha, kako bi nas branio i štitio od onoga što nije Božja volja za nas. Slavimo Boga što je već pobijedio i sačuvao nam vječni život u Kristu.





nedjelja

Bog nam obećava duhovnu pobjedu.


Bog nam je obećao da ni vrata pakla neće nadjačati one koji su odlučili svoj život predati Njemu. Ništa na svijetu nije jače od Krista koji živi u nama, i ne postoji ništa što nas može pokolebati kad se uzdamo u Njega. Duhovna bitka koja se odvija nad našim životima, životom naše zajednice, je Njegova. Stoga Mu dopustimo da se bori za nas, jer nam je u Kristu već pripravio duhovnu pobjedu. U Njemu imamo mogućnost života u punini ljubavi i milosti. Krist nam je ostavio svoj mir podsjećajući nas da je On već pobijedio svijet.


PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE:

Kada se moja vjera i uzdanje u Boga poljulja?

Kako to utječe na moj odnos s Njim i moj život?

Trudimo li se ponekad u svojoj snazi boriti za duhovne stvari?

Tražimo li mir među nama vršeći Kristove zapovijedi?


STIHOVI ZA RAZMIŠLJANJE: Iv 16,33, 1Iv 5,4, Rim 8,31-32, Ef 6,10-11, 2Sol 3,3, 1Petr 5,8-9, Rim 8,37-39, Iv 10,10


ZAJEDNIČKA MOLITVA: Zahvaljujmo Bogu za pobjedu koju nam je pripravio u Isusu. Zahvaljujmo Mu za vječni život i sigurnost spasenja u Njemu. Molimo Ga da nas ojača u vjeri i pouzdanju, kako bi rasli u Njemu i imali radost i nadu čekajući Ga . Molimo da nas primiri pred sobom i pokaže nam kako se brine i bori za nas, onda kada smo mi slabi i bespomoćni. Slavimo Boga što ima savršen plan za nas i molimo Ga za hrabrost kako bi se predali Njemu u ruke.


83 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page