top of page

Noć vještica - samo zabava?
Zašto Noć vještica nije samo zabava?


Sve popularnija Noć vještica, ili na engleskom Halloween, slavi se u noći 31. listopada. Prve asocijacije s navedenim su izrezbarene bundeve, duhovi, zastrašujuća bića, kosturske glave i slično. Primjećujete li koliko su navedeni motivi prisutni svugdje oko nas - po trgovačkim centrima, kafićima, školama, na televiziji?!


Jeste li se ikada zapitali odakle to sve potječe?


Mnogi običaji i dječje igre upražnjavaju se već godinama te se smatraju sasvim bezopasnim i bezazlenim nasljeđem naših starih, odnosno - pustom zabavom.


No, je li to baš tako?Odakle potječe "Noći vještica"? Običaj praznovanja je popraćen zastrašivanjem, varanjem, zezanjem te izrađivanjem lika u bundevi sa svjetlom u njoj. Navedeno dolazi od oponašanja načina na koji su narod Kelti štovali svog boga koji se zvao Samhain, a bio je “bog mrtvih”. Istoimeni obred Samhain odvijao se na dan 31. listopada, jer je keltskom narodu 1. studeni bio početak nove godine. Tako bi se na taj dan obilježavao kraj ljetnog razdoblja i žetve te početak zimskog razdoblja koje su povezivali sa ljudskom smrću. Naime, Kelti su vjerovali da se zadnji dan u mjesecu listopadu svijet mrtvih i živih “spaja”, te su štovali boga Samhaina, vjerujući da se duhovi mrtvih vraćaju na zemlju. Kelti su smatrali da duhovi olakšavaju Druidima (keltskim svećenicima) u predviđanju budućnosti. Palili bi krijes i nosili maske te bi nastojali jedni drugima proricati sudbinu. Otuda dolazi i naziv Noć vještica jer je ista bila pogodna za gatanja, vračanja, čaranja i sl.Izrezbarena bundeva Lik izrezbarene bundeve javlja se kasnije, a prema irskoj legendi predstavlja duha koji je pokušao prevariti Sotonu i ne otići u Pakao. U tome nije uspio, već ga je Sotona pustio da luta u tami noseći svjetlo kako bi si rasvijetlio put. Prema legendi, on još danas luta zemljom. Izrezbarena bundeva predstavlja upravo tog lika. Stavlja se ispred kuće kako bi rasvijetlila put izgubljenim dušama i tjera zle duhove.


Dok ćete ovih dana gledati ove likove, znajte da vas jedino Isus može zaštititi od zla i izbaviti od Pakla.


Isus je rekao:

“Ja sam svjetlost svijeta; tko ide za mnom, neće hoditi u tami, nego će imati svjetlost života.”

Ivan 8,12


Možda mislite da Sotona i vještice nisu stvarni i da je sve ovo samo zabava, ali Bog je rekao da je Sotona vrlo stvaran i da mu je pripravljen pakao za vječnost, zajedno sa palim anđelima i ljudima koji ne žele Isusa za svog osobnog Spasitelja.


Biblija također upozorava neka vještica ne živi u tvojoj sredini (Izlazak 22,17) i da nikad ne oponašamo djela Sotoninih štovatelja (Ponovljeni zakon 18, 9-12).


Iako možda mislite da je sve ovo bezazlena igra, Bog je rekao izričito NE!

Potičemo vas da čitate Bibliju, otkrijete istinu i saznate koji je ispravan način štovanja jedinog pravog Boga kojeg poznajemo u Isusu Kristu, jer:


“Jedan je Bog, jedan je i posrednik između Boga i ljudi, čovjek – Krist Isus, koji sebe samoga dade kao otkup za sve.” 1Tim 2, 5-6
Izvori: https://www.history.com

https://laudato.hr

https://time.com

106 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page