top of page

MOLITVENI TJEDAN #1 - Ja pred Tobom



ZAJEDNO U MOLITVI


Jeste li od onih koji, u moru savjeta i preporuka kako zadržati mir i sigurnost kroz sve što nam se u današnja vremena dešava, u svom srcu znaju i vjeruju da ništa ne može nadmašiti mir koji nam daje Krist? Provođenje vremena s Bogom u molitvi mijenja našu perspektivu, zbližava nas s Bogom kako bismo bili spremni i osposobljeni čuti Njegov glas i Njegovu volju za naš život. Svi često zalutamo u našim željama, snovima i najboljim namjerama. No istina je da nas jedino Božji glas može iščupati iz naših tjeskoba. Ne brinuti tjeskobno ni o čemu zvuči tako dobro! Ali do takvog stava ne dolazi se preko noći. Put

prema ovom stavu podrazumjeva da ćemo mnogo puta morati žrtvovati naše želje, odreći se samih sebe i posvetiti svoje vrijeme zajedništvu s Bogom. Jer ovakav mir dolazi samo iz prisnosti s Bogom i sigurnosti da On brine za nas. Koliko god smo ponekad iscrpljeni, umorni i demotivirani, provođenje vremena s Bogom uvijek nas osnaži, osvježi i daje nam inspiraciju da nastavimo dan. Ovakav mir dolazi kao nagrada i blagoslov za našu želju da se Bogu približimo.



"Prezauzeti smo da bismo molili, stoga smo prezauzeti da bismo imali silu. U mnogo područja djelujemo, ali malo što zapravo ostvarimo. Mnogo radimo, ali premalo se mijenjamo. Bavimo se tehnikalijama, a ne dobivamo rezultate."

R.A. Torrey



Zašto je tome tako? Zašto Božja sila oslabi u nama, zašto ponekad zbilja vidimo malo rezultata oko sebe, zašto posrćemo u svojim nakanama da ostvarimo nešto za Boga? Bog nas poziva da se zapitamo jesmo li revni i jednodušni u molitvi, imamo li pred Njim čisto srce, ispravne motive, čuvamo li Njegovu Riječ i zapovijedi. Želimo li da nas Bog koristi, moramo dobro razmisliti u što ulažemo vrijeme i sposobnosti koje nam je On dao.


Stoga te pozivamo da nam se pridružiš u svakodnevnoj zajedničkoj molitvi,

kako bi rasli i osnažili se u ljubavi koju je Krist postavio među nas!



Svaki molitveni tjedan bit će tematski, a uz kratke poruke, dobit ćeš i planer uz koji možeš pratiti fokus svoje molitve i zapisati što ti je Bog taj dan objavio.




Tjedni planer molitve - Ja pred Tobom (3)
.pdf
Download PDF • 161KB



Tema molitvenog tjedna: Ja pred Tobom

Cilj molitve ovog tjedna: produbiti odnos s Bogom



1. DAN

GRIJEH


Kad dolazimo pred Boga, kakvi dolazimo? Jesmo li iskreni i transparentni ili pokušavamo sakriti svoje nedostatke pred Njim koji nas je stvorio i koji nas poznaje bolje od ikog?



Teško je poniziti se kako bismo priznali svoj grijeh i donijeli ga pred Boga, ali

to je ključno za naš odnos s Njim. Ključna je poniznost i priznanje naše nemoći pred Njim. Umjesto da nabrajamo želje svojeg srca, Bog želi da otvorimo svoje srce kad dolazimo pred Njega. Da otvorimo svoje srce za Njegove želje, a ne svoje! Zanimamo

Ga mi, zanima Ga stanje naših srca i motivi koje gajimo. Naši grijesi su mnogi i nose sa sobom težinu koja nas odvaja od Boga.

Ali mi znamo i vjerujemo da ne postoji ništa što nam Bog ne može oprostiti, osim nepriznatog grijeha. Svi su naši grijesi oprošteni u trenutku kad ih je Krist odnio na križ i po toj Njegovoj žrtvi ponovo imamo pristup živome Bogu. Njegova je milost nova svaki dan, a na nama je da je svakodnevno i primimo. U našim se slabostima zbilja očituje Božja sila, kad Ga za to molimo! Ako Ga želimo čuti i vidjeti u svoj Njegovoj slavi, moramo se pred Njim pokajati u svoj svojoj poniznosti.



Pitanja za razmišljanje:

Kojim sam grijesima nekad robovao i kako me Bog izbavio iz tog ropstva?

Dopuštam li Bogu da ispita moje srce i moje motive?

Tražim li od Boga da ispita moj život?

S kojim grijehom se borim i kako on utječe na moj odnos s Bogom?

Na koji način taj grijeh utječe na moj odnos s drugima i sa samim sobom?

Imam li grijeh koji još nisam priznao Bogu?

Kojih grijeha u svom životu do sad nisam bio svjestan? Molim li Boga svakodnevno za oprost?



Stihovi za razmišljanje:

Rim 3,23-24, Ef 5,11-17, 1Iv 1-9, Kol 3,5- 10, Ps 119,129-136, Ps 51, Mt 7,3-5, 1Petr 4,8, Heb 9,28, 1Kor 10,12-13



Zajedno u molitvi:

Priznajmo naše grijehe pred Bogom, priznajmo Njegov suverenitet u našem životu. Želimo biti otvoreni i transparentni prema Njemu u vezi naših grijeha i molimo pomoć Njegovog Duha u tome. Molimo da nam Bog otvori oči za naše skrivene grijehe, za oprost i čišćenje od tih grijeha, za iscjeljenje. Proglašavajmo Božju pobjedu u području našeg života u kojem smo bili robovi grijeha. Molimo za obnovu našeg srca i uma.

Molimo za našu zajednicu, ranjenu našim grijesima za koje se kajemo. Želimo Bogu dopustiti da čini silna čuda u našim srcima i odnosima, te da se Njegova slava očituje u našoj Crkvi!






2. DAN

POZNAVANJE BOGA



Boga možemo poznavati samo kroz Isusa. Jer On je rekao: "Tko vidi mene, vidi Oca!"

(Iv 14, 8) Gledamo li svakodnevno Oca?

Provodimo li vrijeme u Njegovoj Riječi, razgovoru s Njim i molitvi? Postimo li i posvećujemo li svoje vrijeme Njemu? Teško je uz naše prioritete i obaveze odvojiti vrijeme za molitvu i proučavanje Biblije, no Njega ipak zanima kolika je naša želja da Ga upoznamo bolje, naročito u tim svakodnevnim okolnostima koje nam odvraćaju misli od Boga. Neprijatelj je svjestan važnosti naše posvećenosti molitvi i postu jer zna da time jačamo sebe i Crkvu u njenom poslanju, a njega oslabljujemo u njegovim zlim nakanama. No, mi smo Božja svojina čak i onda kad ne znamo što bismo i kako molili, Njegov nam Duh pomaže i radi za nas

kako bismo molili u skladu s Božjom voljom. Temelj je stabilnog duhovnog života odvraćanje misli od zemaljskih stvari i zarobljivanje svake misli za Krista!



Pitanja za razmišljanje:

Što Božja prisutnost znači u mom životu?

Kako se osjećam nakon svakog susreta s Njim?

Kako Bog djeluje na mene svojom Riječi?

Koje je sve promjene Bog učinio u mom srcu?

Koliko mi znači promjena koju je Bog učinio u mom životu?

Na koji način želim i mogu upoznati Krista još dublje i bolje no što Ga sad poznajem?

Što me sprječava u tome?

Koje okolnosti i poteškoće imam u svakodnevnom odvajanju vremena za Boga?



Stihovi za razmišljanje:

Ps 63,1, 2Tim 3,16-17, Heb 4,12-13, Iv 1,1, Jak 4,7-10, Izr 8,17, Ps 119,105, Rim 12,2, Jer 9,23, Jer 29,11-14, Jer 33,3



Zajedno u molitvi:

Zahvaljujmo Bogu za Njegovu Riječ po kojoj možemo spoznati Njegovu volju. Zahvaljujmo za Krista koji je jedini put do Oca i za Duha kojeg nam je ostavio. Molimo Ga za mudrost i snagu da se odupremo kušnjama i da posvetimo vrijeme kako bismo bili u Isusovoj blizini. Kako bismo razmišljali o Njemu i Njegovoj žrtvi za nas. Za vodstvo u postu, molitvi i Riječi. Proklamirajmo Božju pobjedu nad neprijateljem u našem osobnom životu i u našoj Crkvi. Molimo da nam Bog objavjuje i govori kroz svoju Riječ i svoj Duh.






3. DAN

LJUBAV I PRIVRŽENOST


Ako poznajemo Boga, volimo Ga. Nemamo drugog izbora! Jer On sam je ljubav.

Kako Mu se približavamo, tako proporcionalno raste i naša privrženost i ljubav prema Njemu. To je Njegova priroda. Bog nam je silno iskazao ljubav tako što je poslao svog jedinog Sina da umre za nas i naše grijehe, te da slavno uskrsne kako bismo mi imali vječni život! Zbog toga, iz zaljubljenosti u Njega imamo iskrenu želju još Ga više upoznavati. Iz intimne povezanosti s Kristom i živog, svakodnevnog odnosa s Njim u našim se srcima rađa Njegova ljubav prema drugima. A u svojoj nam Riječi kaže da tako i znamo da smo Njegovi učenici, po ljubavi koja je među nama. Nažalost, ne možemo sipati iz prazne čaše. Ukoliko se svakodnevno ne crpimo iz Božjeg izvora i ne dopuštamo Mu da stalno obnavlja svoju ljubav u nama, nećemo je moći davati drugima. Tako ćemo ugasiti Njegovog Duha

među nama i dozvoliti da ljubav slabi.



Pitanja za razmišljanje:

Što volim kod Boga?

Čime me Krist privukao kad sam Ga tek upoznao?

Što me natjeralo da Ga pozovem u svoj život i svoje srce?

Kako osjećam da me Bog ljubi?

Jesam li mu zbilja privržen i imam li intiman odnos s Njim?

Kako se mogu potruditi približiti Mu se i čuti Njegov glas?

Kako se Kristova ljubav očituje u mojem srcu, životu, odnosu sa ljudima oko mene?



Stihovi za razmišljanje: 1 Iv 2,5-6, 1 Kor 13,4-5, 1Kor 16,14, Ps 143,8, 1 Iv 4,16-19, Ef 4,2, 1Kor 13,13, 1Petr 4,8, Ef 3,14-21,1 Kor 13,2, Iv 15,12, Iz 49,15-16, Rim 12,10, 2 Sol 3,5


Zajedno u molitvi: Zahvaljujmo za ljubav i brigu kojom nas je Bog obasuo kroz Krista. Za Njegovu ljubav koja se nikad ne mijenja i od koje nas ništa ne može odvojiti. Molimo za primanje i obnovu Božje ljubavi u svoje srce, kako bismo mogli u njoj počivati i dijeliti je s ljudima oko nas. Molimo da dajemo prostora u nama za Božju ljubav, jer Ga želimo ljubiti svim srcem, dušom i umom, svom snagom. On nam je sve!






4. DAN

VJERA I MIR



Iz ljubavi prema Bogu proizlazi i svaki blagoslov u našem životu, čak i onaj koji je teško primjetiti i prihvatiti u zahvalnosti! Iz ljubavi prema Kristu imamo vjeru u Njega da sve izbavlja na dobro onima koji Ga ljube. Ta vjera je potpuno pouzdanje da će nas Krist izbaviti i spasiti, jer On je prvi ljubio nas. Iz pouzdanja, vjere i sigurnosti rađa se mir. Mir koji nam Krist daje uistinu nadilazi svaki razum! Nitko na svijetu osim kršćana nema ovakav mir koji nas u Kristu izdiže iznad svake životne situacije. Danas, više nego ikad, ljudi gladuju za mirom koji ne uspjevaju naći ni na jednom mjestu, ni u jednoj stvari, pa čak ni u jednoj osobi. Hvala Bogu za Krista, u kojem nam je utočište, sigurna luka i izbavljenje od tjeskobe! Nada u Njega sidro je naše duše.



Pitanja za razmišljanje:

Poznajem li i ljubim Boga doista u toj mjeri da Mu u potpunosti vjerujem svojim životom?

Na koji način se Bog brine za mene i moje potrebe?

Iz kojih me nevolja Bog čudesno izbavio?

Osjećam li u ovim turbulentnim vremenima Njegov mir i sigurnost u Njemu?

Jesam li često tjeskoban i koje stvari me čine tjeskobnim i uznemirenim?

Vjerujem li da je sve u Božjoj kontroli ili imam potrebu intervenirati u mnogim životnim situacijama?




Stihovi za razmišljanje: Heb 11,1, Iv 7,37-38, 2Kor 5,7, Heb 11,6, Gal 2,16, 1Kor 2,5, Iv 14,27, Mk 11,22-24, Lk 1,37, Rim 5,1-2, Rim 1,17, Iz 43,2, Iv 16,33, Ps 4,8-9, Iz 32,17


Zajedno u molitvi: Izjavljujmo našu vjeru u Krista kao osobnog Spasitelja! Izjavljujmo potpuno pouzdanje u Njega i Njegovo vodstvo u našim životima. Molimo za Njegov mir u vrijeme tjeskobe i poteškoća. Zahvaljujmo za radost koju imamo u Njemu.

Zahvaljujmo za svaki dobar dar koji primamo iz Njegove ruke i za sve što je providio za nas u svojoj dobroti.






5. DAN

ZAHVALNOST


Jeste li znali da se zahvalnost


može istrenirati? Svjesno prakticiranje zahvalnosti čak i za najbanalnije stvari u potpunosti mijenja našu perspektivu i razmišljanje. Zato je bitno osvješćivati se da svaki dobar dar dolazi od Boga i koliko obilje Njegovih darova, blagoslova, pa čak i obećanja, uživamo u životu. Naša je odgovornost da nas sve životne okolnosti približe k Njemu, tako da promjenimo svoju perspektivu prema tim okolnostima. Mi biramo hoće li nas one udaljiti od Boga ili približiti Njemu. Tako u svakoj prilici možemo naći način da zahvalimo Bogu. Kad nam život teče savršeno, lako je upasti u zamku i zaboraviti zahvaliti Bogu za sve blagoslove. Jednako je teško upasti u zamku u trenucima kada nas život pritišće, i zaboraviti pasti pred Boga i prvog Ga moliti za pomoć. Budimo zahvalni za naše nedostatke, jer oni su ispunjeni u Kristu. Budimo zahvalni za stvari koje

nemamo, jer možda nas Bog tako štiti od duhovne propasti. Budimo zahvalni za kušnje i teške trenutke, jer oni nas dovode k Bogu. Ništa što imamo ne pripada nama, već je Božje, a tako se trebamo i ponašati! Ako nismo vjerni u malom, kako će nam Bog dati više od toga?




Pitanja za razmišljanje:

Prolazim li kroz svoj dan bez da se osvješćujem o blagoslovima koje mi je Bog dao (i duhovnih i materijalnih)?

Osjećam li se kao da mogu bez Božje ruke i pomoći kročiti u svaki dan?

Dozvoljavam li da me materijalne stvari odvraćaju od Boga?

Jesam li ljubomoran na blagoslove koje je Bog podario nekom drugom?

Pridodajem li dovoljno pažnje kako koristim sve što mi je Bog dao na raspolaganje (vrijeme, novac, sposobnosti...)?



Stihovi za razmišljanje: 1Sol 5,16-18, Ps 103,1-6, Kol 2,6-7, Fil 4,4-7, Ps 118,24,

Kol 3,15-17, Ps 107,1-3, 2Kor 9,15, Izr 14,30


Zajedno u molitvi: Zahvaljujmo za svaki dobar dar koji smo primili od Gospodina. Molimo neka On bude gospodar svega što jesmo i imamo i neka On upravlja resursima koje nam je podario. Molimo za ponizno i zahvalno srce pred Bogom i drugima, za promjenu sebičnih razmišljanja i ponašanja. Molimo za vodstvo Duha u primjećivanju čak i najsitnijih blagoslova i zahvalnost za njih. Molimo da Kristova ljubav promijeni naše srce kako bismo bili u stanju druge smatrati većim od sebe.






6. DAN

SLAVLJENJE



Jedino s poniznim i zahvalnim stavom možemo biti spremni proslavljati Boga. Prkost, oholost i ponos neprihvatljivi su u Njegovom kraljevstvu. Biblijsko štovanje obuhvaća naš duh, dušu i tijelo koji kliču Gospodinu kako bi Ga uzdigli na mjesto koje mu pripada, mjesto potpune hvale i slave. Kad mu izražavamo slavu koja Mu pripada, Bog se raduje i spušta svoju prisutnost među nas. Slavljenju prethodi poslušnost i poniznost u donošenju žrtve Bogu, žrtve slavljenja. Mi prinosimo sebe kao živu žrtvu, naše živote predajući Bogu u ruke kao doprinos Njegovu kraljevstvu i pouzdanju da će On učiniti od naših života više nego mi

možemo sanjati. Ne možemo istinski slaviti Boga ako Ga ne poznajemo i ne znamo istinu o tome kakav On je. Ako se spotičemo u slavljenju Boga kroz djela, riječi, glazbu, molitvu i zajedništvo, vrijeme je da se posvetimo intimnom upoznavanju Boga i susret s Njim. Jedino ćemo tako imati u srcu bezbroj razloga za slavljenje.



Pitanja za razmišljanje:

Što za mene znači slaviti Boga, a što Biblija kaže o slavljenju i štovanju?

Koje talente mi je Bog dao da Mu njima izražavam slavu?

Ima li nešto u mom životu, mom srcu što zauzima previše prostora, a ne bi trebalo?

Je li mi slavljenje Boga svojim riječima, životom, odlukama i ponašanjima iznad svega ostalog?

Na koji način mi treba Božja pomoć, oslobođenje i podrška u proslavljanju?



Stihovi za razmišljanje: Iz 12,4-5, Ps 95,1-5, Heb 13,15-16, Iz 25,1, Hab 3,17-18, 1Ljet 29,11-18, Ps 71,8, 2Kor 1,3-4, Ps 68,4-5, Ps 42,11, Ps 63,3-4



Zajedno u molitvi: Zahvalimo Bogu za Njegovu veličinu i moć u našim životima. Želimo Mu dati svu slavu koja Mu pripada i osloboditi mjesta u svome srcu za Njega. Prepustimo Bogu da nas koristi na svoju slavu. Zamolimo Ga da nam se objavljuje kroz svoju Riječ kako bismo dobro poznavali Njega i Njegove zapovijedi i kako bismo Ga mogli proslaviti vršeći ih i ljubeći jedni druge. Zamolimo Isusa da nas On nauči kako slaviti Boga i moliti. Prepustimo se Božjem Duhu da nas uvodi u slavljenje kroz glazbu i molitvu sa Crkvom, molimo Ga za potpuno oslobođenje od predrasuda, strahova i prepreka. Zamolimo Ga za pomoć

Njegovog Duha u izražavanju obožavanja.






7. DAN

KONTINUITET



Koliko je samo važno neprestano biti u kontaktu s Bogom! Ustrajanje u našoj želji da Mu se približimo i onda kada nam je to teško, ključno je za održavanje odnosa s Njim. On je vjeran i neće nas ostaviti na cjedilu. Kad smo mi nemoćni, i tada nam šalje svog Duha da nas on nosi i vodi. Uz Božju podršku i Kristov primjer moguće je izdržati teret svoga križa svaki dan. Moguće je oduprijeti se napadima i kušnjama žudeći da Mu se približimo i upoznamo Ga još dublje. Moguće je rasti u ljubavi, vjeri, miru i radosti bez obzira na našu tjelesnost i nemoć. Samo ako Ga zamolimo za vodstvo, da naučimo živjeti za Njega i svaki svoj dan

posvetiti Njemu. Jer, ne zaboravimo, On sve drži u svojoj ruci! Započnimo i završimo svoje dane misleći na Njega, zahvaljivajući Mu za sve što je učinio i čini još danas. Jer kad bismo nabrajali što sve za nas učini Isus, ne bi stalo ni u sve knjige ovoga svijeta!



Pitanja za razmišljanje:

Zašto posrćem ili odustajem u svakodnevnom odvajanju vremena za Boga?

Koje su to stvari, misli, okolnosti, ljudi koji blokiraju moj kontinuitet povezanosti s Bogom i jesam li spreman zamoliti Boga da te poteškoće otkloni iz mojeg života?

Što za mene znači nositi svoj križ?

Jesam li spreman za to?

Molim li Boga za vodstvo baš svaki dan? Trebam li ga baš svaki dan, baš svaki tren?



Stihovi za razmišljanje: Lk 9,23, 1 Sol 5,17, Ef 6,18, Fil 4,13, Lk 6,12, Mt 6,34, Kol 1,22-23, Mt 24,13, Gal 5,16, 2Tim 3,14, Heb 10,38, 2 Petr 1,10-11



Zajedno u molitvi:

Molimo da živimo za Krista, podređujemo Mu svaki svoj dan, sve što jesmo. Dopustimo mu da nas mijenja, da On čini da rastemo u Njemu. Molimo Ga da nam se objavljuje i govori, da nam pomogne u kušnjama koje imamo svakodnevno, da nam da snage i mudrosti biti uz Njega svakodnevno. Molimo Ga da nas čuva i ne dozvoli da nam nešto (makar i na kratko) preusmjeri fokus s Njega i s prisjećanja na sve što je učinio za nas.







363 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page