top of page

MOLITVENI TJEDAN #2 - Obnova uma

Pozivamo te da nam se pridružiš u svakodnevnoj zajedničkoj molitvi,

kako bi rasli i osnažili se u ljubavi koju je Krist postavio među nas!ZAJEDNO U MOLITVI

Tema tjedna: Obnova uma


Činjenica je da, iako smo jednom prihvatili Krista i doživjeli nanovorođenje, trebamo preobrazbu svaki dan. Naše misli, uvjerenja i putevi ne dovode nas često na mjesta na kojima želimo biti, niti koja je Bog za nas pripravio. Sve naše okolnosti i iskustva Bog želi iskoristiti da promjeni naše srce i motive. On uvijek priprema za nas nove blagoslove, ali i izazove, kako bi naš karakter preoblikovao u Kristov. Njegova je zapovijed da svaki dan svučemo starog čovjeka i dozvolimo Mu da nas obuče u novo ruho. Tko misli da mu to ne treba, mora se sjetiti odakle je spašen. Ako vjerujemo da Bog ima plan za naš život i našu zajednicu, vjerujemo Mu i da već unaprijed ima proviđene blagoslove i pobjedu za nas. Mi smo ti čija je dužnost pratiti Ga i moliti za vodstvo. Ako nam daje nove stvari, kako ćemo biti spremni na njih živeći po starim putevima, razmišljajući na isti način umjesto da preobražavamo svoj um prema Njegovoj istini? Ako nismo podatni u Njegovoj ruci da nas oblikuje po svojoj volji, kako možemo očekivati da izvrši svoju volju u našim životima? Promjena nije uvijek laka i u svojoj snazi ne možemo biti na nju potpuno spremni, zato Bog za nas ima alate i bojnu opremu pomoću koje nas osposobljava za pobjedu kroz sve životne oluje. Zapamtimo, On ne poziva sposobne, već osposobljava pozvane. (Ako mu to dozvole.)

Ovdje možeš preuzeti tjedni planer molitve kako bi bilježio što ti je Bog taj dan objavio kroz svoju Riječ i molitvu.obnova (2)
.pdf
Download PDF • 33KB


1. DAN

STARI ČOVJEK


Sjećate li se sebe prije nego što ste odlučili slijediti Boga i skinuti svog starog čovjeka sa sebe? Sjećate li se svojih starih ponašanja i uvjerenja, nekadašnjeg ophođenja s ljudima i nošenja sa životnim okolnostima? Korisno je ponekad se prisjećati sivila iz kojeg nas je Bog izvukao svojom ljubavi. Duhovno mrtav čovjek robuje svojoj tjelesnosti, a živi za sebe. Njegov karakter obiluje strahom, zbunjenošću i sumnjom, a nedostaje mu nada, vjera i mir. Nismo li svi nekad bili takvi? I nismo li još uvijek povremeno takvi, svaki put kad se spotaknemo sami o svoje pokušaje da se oslanjamo na vodstvo Svetog Duha? Ljudski je griješiti, i neizbježno je doživjeti situacije u kojima posrnemo i dozvolimo svojoj tjelesnosti da preuzme kormilo nad nama. Naša uvjerenja i životni principi su nešto što se oblikuje i mijenja cijeli život, i pogodno su tlo za neprijatelja da kroz njih ubacuje zrnca sumnje i ponosa u naše misli, petljajući nas tako u svoju mrežu pokušaja da nam sruši život i poljulja naš odnos s Bogom. Naše su svakodnevne misli moćan alat u oblikovanju našeg karaktera, pa tako i našeg života. Moramo biti svjesni da nije sve ono što pomislimo istina! Samo zato što se osjećamo na određen način i uvjereni smo da je to što mi u tom trenu osjećamo i mislimo istina, to zbilja nije tako. Naše misli nisu Božje misli. Pokušajte pozorno se koncentrirati i pratiti svoj tijek misli kroz dan. Približno 6 000 misli svakodnevno bruji kroz naš um i tako izravno utječe na naše osjećaje i odluke, a da toga nismo u potpunosti ni svjesni. Ako se oslanjamo na njih, na svoju prosudbu i svoje standarde, oslanjamo se na svoju tjelesnost. Svaki put kad odaberemo osloniti se na svoju tjelesnost umjesto da tražimo vodstvo Božjeg Duha, iskazujemo Mu neposluh i na površinu ispliva naša ljudskost i oholost. Nećemo znati osloniti se na Duha ako to ne naučimo kroz Sveto Pismo po Kristovu primjeru. Zato je nužno i vrlo važno dozvoliti Bogu da nas promjeni, moliti Ga da nam da mudrost i razboritost, tražiti Ga u molitvi i Riječi, kako bi nas oblikovao po svojoj volji, kroz snagu svoje prisutnosti. Moguće je zaustaviti se kada primijetimo da tijek misli u kojem smo sada nije u skladu s Božjom istinom, i mudro je tražiti Ga da preoblikuje te misli u pozitivne i istinite! Nismo da dobrom putu ako se u donošenju odluka oslanjamo isključivo na svoje misli, osjećaje i vlastitu prosudbu, umjesto na Božju istinu.


PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE:

Koje su osobine mojeg starog čovjeka?

Koja moja stara razmišljanja i uvjerenja je Bog promijenio do sada?

Kakva sam osoba bio bez aktivnog duhovnog života?

Nedostaje li mi sada revnosti za aktivan duhovni život?

Koja su najveća razočaranja u mom životu i kako ta iskustva upravljaju mojim životom sada?

Kako sam ja razočarao sebe ili nekog drugog u svom životu?

Koja uvjerenja i životni principi su mi vrlo važni?

Kako dopuštam da oni upravljaju mojim životom, donošenjem odluka, ponašanjem?

Kako se svakodnevno iskazuje moja tjelesnost?

Povodim li se u donošenju odluka i ponašanju za svojim mislima, osjećajima, razumom, mudrosti?

Kada sam i kako neposlušan Bogu?

Znam li i kako mogu prepoznati koja je priroda misli koje razmišljam?


STIHOVI ZA RAZMIŠLJANJE: Tit 3,3-8, Jer 17,5-7, Mt 15,18-20, Ef 2,1-9, Ef 4,17-32, Izr 8, 32-36, Rim 5,18-21, Rim 6,11-23, Rim 7,14-25, Rim 8,6-17, Gal 5,16-25


ZAJEDNO U MOLITVI: Zahvaljujmo Bogu na svakom oslobođenju od grijeha i ropstva od kojeg nas je oslobodio po Kristovoj žrtvi. Pokajmo se za tjelesna djela koja isplivaju iz našeg srca, za svako oslanjanje na svoju snagu, svoju prosudbu u svom životu i reagiranje po njoj. Molimo da Bog kroz svoju Riječ pročisti naše srce od motiva i stavova koji nisu u skladu s Njegovom istinom i koja ne služe za Njegovo kraljevstvo. Molimo Ga za pomoć u prepoznavanju naših svakodnevnih misli koje loše utječu na naše duhovno stanje, i na snagu da odaberemo Njegov put za nas. Zahvaljujmo Mu za Kristov primjer koji nam je ostavio, da i mi možemo živjeti po tom primjeru.
2. DAN

DVOJBA


Bog nam ništa nije nametnuo, već nam je dao slobodnu volju i mogućnost konflikta s Njim. Premda je sveznajući, prepustio je u naše ruke odabir i odluku hoćemo li prihvatiti Krista i oprost naših grijeha, te zatražiti autoritet i vodstvo Njegove Riječi u našem životu. Kako čovjek donosi ovu odluku, ako je podvojen između duha i tijela? Kako donosi tu odluku, premda čini propust i onda kad u nutrini želi činiti dobro? Realnost je da ovu odluku donosimo svaki dan. Svaki dan odabiremo kako ćemo i za koji cilj živjeti. U svakom trenutku imamo slobodu odabrati vući konce po svojim rukama i zaboraviti na vodstvo Duha. Koketiramo li neprestano s tom odlukom, umjesto da se u potpunosti prepustimo Božjoj ruci u našem životu, bit ćemo duhovno iscrpljeni od te borbe. Teško je doći pred Boga kad osjećamo krivnju, sram i golotinju pred Njim jer smo skrenuli s puta i promašili cilj, ali želimo li i dalje ostati u odnosu s Njim, nemamo drugog izbora nego da nas On očisti. Kad odabiremo slušati sebe i promašiti Božju svrhu za naš život u svakom trenutku, nismo u konfliktu samo s Njim. U konfliktu smo i sami sa sobom. Grijeh nas guši i zagađuje naš misaoni i duhovni život. Nositi krivnju i unutarnji nemir naporno je i cijedi našu energiju, tako zauzimajući mjesto u našem životu koje bi zapravo trebalo pripadati Kristovom djelu u nama. Uz sve to, u konfliktu smo i sa ljudima oko sebe. Međuljudski odnosi, generacijske traume i grijesi su začarani krug koji se prenosi s generacije na generaciju i otežava autentične i zdrave odnose s ljudima koji nas okružuju. Mišljenja i stavovi koji nisu nužno korisni za naš odnos s Bogom i život u vjeri, prenose se s jednog čovjeka na drugog savjetima i mišljenjima, i oblikuju naša razmišljanja, ako svjesno ne odlučimo suprotno. Mi želimo činiti dobro, ali bez Njega ne možemo ništa učiniti. Čak i kad mi mislimo da smo pravedni ili da smo nešto mudro odradili, Bog za nas ima drugačiji odgovor u Rimljanima 3,10. Je li taj standard za nas uvreda koja će nas natjerati da zamrzimo sebe, druge i Boga, ili će nas dovesti da padnemo ničice pred Boga i tražimo za oprost?


PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE:

Zbog čega osjećam krivnju, sram?

Žalim li u životu za propuštenim prilikama, kojim?

Kako se osjećam kad me guši neki grijeh i na koji način se to odražava u mom življenju?

Promašim li koji puta, iako imam najbolje namjere?

Mislim li da bez Božjeg vodstva i suvereniteta Njegove Riječi mogu učiniti nešto dobro i pravedno?

Na koji način povrjeđujem sebe, druge i Boga svojim grijehom?

Koja uvjerenja i principe sam naslijedio od svojih roditelja?

Postoji li u mojoj obitelji neki generacijski grijeh i je li on dio mog karaktera?

Dopuštam li da me oblikuju tuđa mišljenja i iskustva?

Dopuštam li da tuđi stavovi utječu na moje raspoloženje i stavove, odluke?


STIHOVI ZA RAZMIŠLJANJE: Rim 7,14, Post 2,16-17, Gal 5,13, Gal 5,16-17, Iv 7,17, Otk 3,20, Rim 13,2, Pzk 30, 19-20, Ezk 18,30-32, 1Iv 1,9, Ps 51,7, Iv 3,17, 2Kor 5,21, Heb 8,12, Rim 8,1


ZAJEDNO U MOLITVI: Zahvaljujmo Kristu za Njegovu žrtvu na križu po kojoj imamo oprost svojih grijeha i pristup živome Bogu, koji nas prihvaća pravedne po Kristu i želi koristiti za svoje kraljevstvo. Molimo za ponizno, zahvalno i čisto srce pred Bogom i drugima. Izjavljujmo Božju pobjedu u našim životima i oslobođenje od ropstva grijehu i oholosti. Molimo za promjenu u nama i našem načinu razmišljanja. Molimo za održanje u vjeri i istini, da ne bi bili podložni slušati i povoditi se za tuđim mišljenjima, savjetima i stavovima, već da se oslanjamo na Božju Riječ. Tražimo Boga i Njegovu volju za naš život i život naše zajednice, da nas uči i osposobljava za svoja djela ljubavi. Molimo za pomoć u trenucima slabosti, u trenucima kad moramo razabrati situacije, ljude i stavove koji su prisutni u našem životu. Tražimo Njegovo vodstvo i mudrost.
3. DAN

BORBABorba u našem umu zbiva se neprestano, i onda kad smo toga svjesni i kad nismo. Naša grešna narav inatljiv je neprijatelj Božjem Duhu koji želi u nama dovršiti Njegovo djelo. Kušnje koje vrebaju nad nama i grijeh koji nam je za vratima sklizak su teren za nas. Ako ne stojimo čvrsto u Riječi, vrlo je lako zapetljati se u vlastito raspoloženje, razmišljanje i prosudbu u vezi bilo kakve okolnosti u našem životu. Mi možemo nastaviti svjesno ili nesvjesno griješiti, ali ako ne dozvoljavamo Bogu da nas svakodnevno preoblikuje u Kristov lik, to će znatno utjecati na kvalitetu našeg odnosa s Bogom i na naš život. Neprijatelj se ovako bori i želi upropastiti naš život, zavaravajući naš um, a mi ponekad to ni ne primijetimo i popustimo bez ikakve žalbe. Formiranje mentalnog sklopa traje cijeli život i mišljenja koja upravljaju našim životom mi sami teško možemo promijeniti. Kada se i odlučimo na promjenu, po kojem ćemo se standardu mijenjati? Kako ćemo voditi duhovnu borbu ako za nju nismo opremljeni? Obnova našeg uma kroz Riječ, molitvu, zajedništvo i sve ono što nas približava Bogu pomaže nam da prepoznamo grijeh u svom životu i odbacimo svoje staro "ja" kako bismo se održali postojanim u vjeri. Kad sebe poreknemo, On raste u nama i Njegova ljubav postaje vidljiva ljudima oko nas. Jedina utjeha kroz kušnje i poteškoće je da nam Bog nikad neće dati više od onoga što možemo izdržati, odnosno providjet će ono što nam je potrebno da se nosimo s kušnjama. I ne samo to! On će pružiti izlaz iz te situacije kako se ne bismo ogriješili. Njegova je ova duhovna borba, a ne naša. Njegova je pobjeda, a ne naša. Bog se za nas borio i pobijedio bitke za koje nismo ni znali da se dešavaju nad našim životom. Naša nas savjest često osuđuje za naše grijehe i propuste i tako blokira naše približavanje Bogu. Grižnja savjesti je borba u nama koja često sprječava da živimo u punini Božje milosti. Šteta je zbog toga odbaciti život koji nam Bog pruža u Kristu, borba je pokušati se koncentrirati manje na sebe, a više na druge, i položiti svoj život za braću. Borba je odupirati se svojoj grješnoj prirodi, kada nam prolazne zemaljske ponude izgledaju tako privlačno. Borba je prizivati vodstvo Svetog Duha kako bi Njegova sila usmrćivala djela našeg tijela. Borba je utišati sebe i tražiti Božji glas kako bi se oslonili na Njega.


PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE:

U koje kušnje upadam često?

S kojim grijesima se borim i kako me oni sprječavaju da imam iskren i konstantan odnos s Bogom?

Vjerujem li svojem instinktu više nego Božjoj Riječi?

Jesam li ikad pokušao sam sebe promijeniti, bez da sam tražio Boga da me promjeni?

Kakvu promjenu ja želim vidjeti u sebi i je li ona u skladu s Božjom istinom?

Osjećam li se ponekad kao da ne mogu više izdržati?

Je li mi teško nositi moj križ?

Tražim li Boga da mi da izlaz iz kušnje?

Osjećam li grižnju savjesti i kako ona utječe na moj odnos s Bogom?

Kako se bore moj duhovan i tjelesan čovjek?

Što mi je važno u životu i kako se ti prioriteti međusobno sukobljavaju?


STIHOVI ZA RAZMIŠLJANJE: Ef 6,10-11, 2Sol 3,3, 2Kor 10,4-5, 1Petr 5,8-9, Iv 16,33, 1Kor 10,13, Rim 12,2-3, Ef 4,20-27, Rim 8, 5-13, Gal 5,17, Mt 26,41, Gal 6,1, Heb 4,15, Rim 13,14

ZAJEDNO U MOLITVI: Zahvaljujmo Bogu za kušnje, jer su one prilika da Onprokuša i ojača našu vjeru. Molimo Ga da nas nosi u svakodnevnim borbama i da On vlada u našem životu, vodeći nas svojim Duhom. Molimo Ga da nam se objavljuje kroz svoju Riječ i mijenja naše srce kroz nju, da bismo bili spremni živjeti po Kristovom primjeru. Molimo ga za snagu i postojanost da se ne pokolebamo pred duhovnim napadima, već da ostanemo postojani, vjerujući da je Ontu borbu već pobjedio. Molimo Ga za razboritost kako bismo otkrivali i usmrćivali djela tame u našim životima. Slavimo Ga zbog pobjede koju donosi u naš život.


4. DAN

ODLUKA


Od svih odluka koje svakodnevno donosimo, odluka da slijedimo Krista je najvažnija i najsvetija. Iako je nanovorođenje i obraćenje od grijeha trenutna odluka i iskustvo, ono bi trebalo biti nadahnuće da to odlučujemo svakodnevno. Pozvani smo svaki se dan osvješćivati i propitkivati svoj život - gdje griješimo, kako razmišljamo i funkcioniramo, kako se ponašamo, kako služimo. Odluke upravljaju našim životom i određuju kako živimo. Stoga je najbolja odluka koju možemo donijeti u životu predati svoj život Isusu u ruke, pozvati Ga u pomoć i moliti Ga da nam da svog Duha, kako bi Njegova sila sa nas svukla starog čovjeka. Tako ćemo svaki dan biti spremni primiti nove objave od Boga, svježe nadahnuće u Njemu i približit ćemo uho da čujemo što On ima za nas. Konstantno odlučujemo hoćemo li živjeti po tijelu ili Duhu. Odlučujemo hoćemo li vikati na Boga, praviti se mudrim i dopustiti svojim mislima i nagonima da upravljaju našim životom, ili ćemo zašutjeti pred Bogom, zastati i dopustiti Mu da u nama djeluje na svoj sveti način. Mudro je dopustiti Bogu da intervenira umjesto da mi to činimo i tražiti suočavanje s Njegovom istinom, jer on nas mijenja po njoj. Mijenja nas za svoje svete ciljeve i bili bismo bezumni to odbaciti. Odluka je poniziti se pred Njim i priznati da nismo pravedni i da u nama samima nema ničeg dobrog, ako naš život nije sazdan od Njegove ljubavi i istine. Razumni smo i pravedni samo ako tražimo Boga i pokorni smo Njegovoj istini kad priznajemo da smo grješnici. A On je vjeran i pravedan, oprašta nam i čisti nas od svake nepravednosti. Ovo je odluka za cijeli život - reći Bogu svoje "da".


PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE:

Čime se povodim kad donosim velike životne odluke?

Kako sam odlučio prihvatiti Krista kao svog Gospodara?

Kako mu dajem autoritet u svom životu?

Mislim li da sam jednom zauvijek "riješen" te odluke ili sam svjestan da mi ta odluka treba svaki dan?

Tražim li Boga za nova iskustva i objave u Njemu?

Vidim li da me Bog svakodnevno mijenja?

Mislim li da sam pravedan pred Bogom i drugima?

Mislim li da sam veći i svetiji od drugih?

Uspoređujem li se s drugima?

Želim li biti pokoran Bogu u svom načinu življenja?

Jesam li spreman reći Bogu "da", iako ne znam što me čeka?


STIHOVI ZA RAZMIŠLJANJE: Izr 3,5-6, Jk 1,5, Fil 4,6-7, Jer 29,11, Iz 30,21, Izr 11,14, Izr 3,6, Ps 32,8, Jer 33,3, Jk 3,17, Ps 119,105, Rim 8,28, Iv 5,30, 1Ljet 16,11, Ps 55,22, Pzk 30,19, Izr 14,12


ZAJEDNO U MOLITVI: Zahvaljujmo Bogu što nas je odabrao i prije postanka svijeta i što želi imati živi odnos s nama. Zahvaljujmo Mu i na tome što usprkos svemu imamo slobodnu volju, jer tako znamo cijeniti odluku da Mu se približimo. Molimo Boga da spusti svoj Duh na nas, i dopustimo mu da On snažno djeluje u našem karakteru, životu, odnosima, zajednici. Zahvaljujmo Mu što ima savršen plan i što je suveren u našim životima. Molimo za oprost od toga što mislimo da znamo najbolje za svoj život, što se pravimo pravedni i mudri, umjesto da padnemo ničice pred Njega i pokajemo se. Molimo Ga za vodstvo u svojoj Riječi i molitvi kako bi nas promijenio na svoju sliku. Zovimo Ga u svoj život i budimo spremni u Njemu se ojačati, kako bismo bili pripravni za sve ono što Bog želi među nama činiti. Želimo mu potpuno vjerovati i predati Mu svaki svoj strah i sumnju za budućnost.

5. DAN

REPROGRAMIRANJEBog nas želi mijenjati i reprogramirati naše razmišljanje, kako bi bili u skladu s Njegovom istinom, tako spremni da nas opremi za svako dobro djelo u sebi. Jedan po jedan aspekt života, Bog nas želi osloboditi iz ropstva grijeha i dati nam mjesto u svom Kraljevstvu. Kako nas Bog mijenja? Faktor koji najviše utječe na promjenu našeg karaktera je sama Njegova prisutnost. Možemo Ga naći u Njegovoj Riječi, molitvi i zajedništvu, u slavljenju. Slušanjem i proučavanjem Njegove Riječi rastemo u vjeri koja u potpunosti mijenja našu perspektivu i razmišljanje. Pozvani smo svaku svoju misao zarobiti za Krista. Kako možemo to učiniti? Možemo tražiti Boga za mudrost i posredovanje Njegovog Duha kako bi prepoznali zalutale misli ili tijek misli koji Bog nije predvidio za nas. Naše misli se čine kao sitnice, ali značajno utječu na širu sliku našeg života, jer one su te koje rezultiraju ponašanjem. Stoga moramo proučavati i meditirati nad Božjom Riječi kako bi ona činila našu osobnost podatnom u Božjim rukama. Ogromna snaga molitve i slavljenja upućenog Bogu preljeva se na naš duh i donosi oslobođenje. Čak i ako se nama čini da se radi o sitnicama, Bog na ovaj način može promijeniti čitav naš život. Stoga budimo zahvalni za svako oslobođenje po Kristu! On nas diže kad posrćemo i želi nas preoblikovati u točno onakvu osobu kakvom nas je On zamislio. Svatko u Njegovom kraljevstvu ima posebno, posvećeno mjesto kako bi sve funkcioniralo skladno i na Njegovu slavu. Jesmo li spremni predati svoj život za Njegovo kraljevstvo? Jesmo li mu spremni položiti svoju osobnost, volju, perspektivu, želje, ambicije i planove da usadi u nas svoj savršeni plan?


PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE:

Dopuštam li Bogu potpuni pristup mom srcu i umu kako bi me mijenjao i oblikovao?

Provodim li svoje vrijeme u Božjoj prisutnosti kroz molitvu i slavljenje?

Primam li u svoje srce Riječ koju mi daje i dopuštam li toj Riječi da upravlja moje korake?

Kako mogu prepoznati da sam zalutao u razmišljanju?

Koji dio moje osobnosti ne spada u Božji plan za mene?

Vjerujem li Mu da za mene ima savršeni plan i pripravljeno mjesto?

Koji moji planovi i želje su sebični i jesam li ih spreman otpustiti iz svog života?


STIHOVI ZA RAZMIŠLJANJE: Jer 24,7, Ps 51, Rim 12,2, 1Petr 4,2, 2Tim 2,21, 2Kor 4,16, Ps 19,7, Tit 3,5, Mt 16,24, Ef 5,1-2, Iv 3,30


ZAJEDNO U MOLITVI: Zahvaljujmo Bogu za svaku priliku da nas mijenja, molimo Ga da nas učini sebi podložnima i poslušnima. Molimo Ga da kroz Riječ obnovi naš um i pročisti naše srce, kako bismo mogli produbiti naš odnos s Njim. Molimo Boga da naše iskvarene, pogrešne, neistinite i negativne misli preoblikuje po svojoj Istini.Molimo Ga da bude Gospodar naših misli i namjera, naših loših i dobrih dana. Molimo Ga da nam objavljuje nove stvari o sebi kako bi one promjenile naš život. Dopustimo mu da nas uzme k sebi i čini od našeg života po svojoj volji. Predajmo sebe i svoj život kao živu žrtvu za Boga i Njegovu Crkvu.6. DAN

BOJNA OPREMA


Sila Svetog Duha preobražava naš život u ono što je Bog zamislio i pripremio za nas. Duh nas izdiže iznad udovoljavanja sebi i pomaže nam odoljeti privlačnosti prolaznih stvari ovog svijeta. On nam obećava novi život. Svet život, odvojen za Boga i Njegove svete ciljeve. Promjene koje Njegov Duh čini u nama umrtvljujući djela našeg tijela, način su da stvori prostor u našim srcima kako bi ih Krist ispunio. Tako živimo ne više mi, već Krist živi u nama. To je potpuna suprotnost života vođenog našim tjelesnim porivima i grešnom naravi. Stoga se nemojmo iznenaditi kada naši zemaljski putevi ne daju rezultate za nebesko kraljevstvo. Bog će nas opremiti i zaštititi, sačuvati i održati postojanima u sebi, ako Ga to molimo i tražimo Njegovo lice. On ne poziva one koji su već sposobni i jaki u ljudskoj mudrosti, već darovima Duha osposobljava one koje je sebi pozvao u svrhu svojeg kraljevstva. Bog našu vjeru blagoslivlja duhovnim darovima, odnosno sposobnostima da služimo i budemo na korist i rast ljudima oko sebe, kako bismo ih poticali doći Gospodinu i približili svima miris Njegove spoznaje. Darovi Duha očituju Kristovu ljubav i prisutnost u našim životima, te posjeduju Božju silu u našem djelovanju. Više o duhovnim darovima čitamo u 1Kor 12. Koristeći se darovima koje nam je Bog dao blagoslivljamo i ohrabrujemo ljude kojima smo okruženi, naročito Crkvu. Uživajući tako Božju naklonost u životu i živeći po vjeri, vidimo plodove Duha u našem životu koji blagoslivljaju i nas i one s kojima se susrećemo. Više o darovima Duha čitamo u Gal 5,22-23. Kako se nad nama osobno i nad našom zajednicom vodi duhovni rat i sile zla nas pokušavaju srušiti, Bog nam daje svoju opremu da se učinkovito borimo po Njegovoj strategiji. Kako bismo bili spremni to učiniti, prvo moramo dozvoliti Bogu da nas promjeni, obnavlja naš um i da nas očuva vjernima u sebi. Više o bojnoj opremi i kako nas Bog može zaštititi u duhovnim poteškoćama čitamo u Ef 6,10-18.


PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE:

Koje stvari ovog svijeta me privlače?

Kako mislim da bi me te stvari zadovoljile?

Kako Krist ispunjava rane u mom srcu koje sam načinio vlastitim grijehom?

Kako me Bog osposobljava da radim i služim za Njegovo kraljevstvo?

Koji su moji duhovni darovi i talenti kojima me Bog blagoslovio?

Koristim li se njima savjesno i na korist zajednice, na Božju slavu?

Vidim li plodove života vođenog Svetim Duhom?

Dopuštam li Bogu da me oprema i jača za duhovni rat u kojem se nalazim ili pokleknem pred svojim slabostima?


STIHOVI ZA RAZMIŠLJANJE: 1Kor 12, Gal 5,22-23, Ef 6,10-18, Još 1,8-9, Rim 14,9, 2Tim 17,7, 1Sol 5,17, Ps 119,9, 1Petr 5,7, 2Tim 3,17


ZAJEDNO U MOLITVI: Zahvaljujmo Bogu za Njegov Duh koji nam je ostavio i koji nam objavljuje Boga u svoj svojoj slavi. Zahvaljujmo što primamo Duha kad Ga to tražimo i što nam je On tješitelj i branitelj. Zahvaljujmo za Njegovu providnost i vodstvo u životu naše zajednice, što je svakome pripravio Njegovo mjesto i mudro ga oprema za njegovo duhovno poslanje. Molimo Boga da nam se objavljuje kako bismo Ga bolje poznavali, još više znali slijediti Njegov primjer i Njegovu Riječ, kako bi blagoslivljali ljude oko nas. Slavimo Boga što nam je pripremio pobjedu u duhovnoj borbi i ostavio nam naputak kako živjeti u sili Njegove milosti, pobjeđujući sile zla i što tako možemo sačuvati vječni život u Njemu. Zahvaljujmo Mu na obećanju da će, ostanemo li Mu vjerni, Njegov autoritet i sila ostati s nama kako bismo se borili protiv neprijateljevih napada.
7. DAN

NOVI ŽIVOT


Ako poštujemo Njegov autoritet u našem životu, Bog nas kroz svoju Riječ kontinuirano mijenja i preobražava naš um. Njegov Duh čini promjenu našeg srca i na temelju tog djela preobrazbe Bog nam daruje vječni život. Jer tako smo umrli sebi, da bi živio Krist u nama. Ne živimo više po tijelu, nego dozvoljavamo Bogu da preoblikuje naš um prema svojim standardima. Biti duhovan čovjek ne znači pohađati crkvu, vjeronauk, pratiti određeni set pravila, činiti dobra djela, pa čak ni čitati Božju Riječ i moliti. Isus ne želi da Ga ovakvim pokušajima oponašamo, jer tako ćemo samo prikazivati Njegovu sjenu i izgubiti Njegovu silu i posredovanje Njegovog Duha u našim životima. On želi da mu u potpunosti uzvjerujemo i predamo sve ono što jesmo i imamo, kako bi oblikovao naš život po svojoj volji. Tako će, umjesto Njegove sjene, On sam biti živ u našim srcima i aktivno i izravno djelovati u našim životima. Svaki naš grijeh i propust nečistoća su koja se mora pročistiti kroz Njegovu Riječ, to je žrtva koju mi predajemo na Njegovu slavu. Ne želim više živjeti ja, nego Krist u meni. Bog na čudesne načine mijenja ljude koji žele biti vođeni Njegovim Duhom. Nanovorođenje jest trenutak kad prihvaćamo Kristovu žrtvu i tražimo Njegov autoritet u našem životu, ali život vođen Duhom je osjećanje potrebe da to činimo svaki dan. Da svaki dan provodimo vrijeme u molitvi, Riječi i postu, odvajanju vremena za Njega, kako bi nas sebi približio i obnavljao naš um na svoju sliku.


PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE:

Što ili tko ima vrhovni autoritet u mom životu?

Kako me Bog do sad mijenjao kroz svoju Riječ?

Kako su te promjene utjecale na moj odnos s drugima?

Što za mene znači umrijeti sebi?

Mislim li da će me oponašanje Krista i poštivanje ljudskih zakona i pravila opravdati pred Bogom?

Kako ja svoj život mogu žrtvovati za Boga i braću i sestre? Činim li to?

Koje promjene je Bog učinio u mom srcu kad sam Ga odlučio istinski slijediti?

Želim li da se taj niz promjena nastavi i da rastem u Njemu?


STIHOVI ZA RAZMIŠLJANJE: 2Kor 5,17, Ezk 36,25-36, Ef 4,17-25, Kol 3,1-17, 1Petr 1,3, Iz 40,31, Jer 29,11, Prop 3,11, Rim 8,31, Otk 21,4-5, Fil 3,13-14, Iz 43,18-19


ZAJEDNO U MOLITVI: Zahvaljujmo Bogu za divna obećanja novog, vječnog saveza u Kristu. Zahvaljujmo Mu za život koji nam je dao i promjenu koju je Njegova ljubav i milost učinila u našem životu. Proklamirajmo Njegov vrhovni autoritet u našem životu i istinitost Njegove Riječi. Molimo Ga da nas ispunja svojim Duhom svaki dan, kako bi nas stalno obnavljao. Molimo za razumijevanje duhovnih stvari koje ima za nas. Molimo Ga da nas Njegov Duh obuzme i bude silan u našim životima, čineći čuda kako bi Ga mogli upoznati oni koji još nisu. Neka Duh snažno djeluje u našim srcima, čineći čudo i promjenu u našoj zajednici, kako bismo bili jedni drugima na ohrabrenje i rast.163 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page