top of page

Molitva za progonjene

Ljubljeni u Kristu, od zajednice “World Assemblies of God fellowship” zaprimili smo poruku koja je ujedino i poziv na zajedničku molitvu za progonjene kršćane u svijetu.

U nastavku je prijevod teksta gdje su navedena svjedočanstva onih koji su danas progonjeni u svojim državama zbog vjere u Isusa Krista.

Potičemo vas da pročitate tekst te vas ohrabrujemo da zajedno nosimo braću i sestre u

svojim molitvama, na što smo i pozvani.

Jesi li ikada pročitao prve zapisane Isusove riječi nakon što je uzišao na nebo?


Njegove riječi nisu bile upućene Crkvi niti Njegovim učenicima. Niti je to bila poruka na koju bi se Crkva danas najviše usredotočila – kao što je štovanje, vjera, istina, blagoslovi ili evangeliziranje. Djela apostolska, poglavlje 9, navode prve zapisane riječi uzašlog Gospodina sa neba i one su bile o progonstvu i pitanju upućenom progonitelju!


„Savle, Savle, zašto me progoniš?“

„Tko si ti, Gospodine?“


Tada je Isus rekao, „Ja sam Isus koga ti progoniš.“

Isus se poistovjetio kao „Ja jesam“ i kao onaj koji je progonjen!


Uzmi trenutak i razmisli o ovoj izjavi!


To naglašava važnost toga da se usredotočimo i molimo za progonjene kršćane što je prioritet Isusa u nebu.


Nema drugih riječi uzašlog Gospodina koje su zapisane, osim kada je Stjepan bio kamenovan, Gospodin je ustao sa svog mjesta kako bi izrazio dobrodošlicu progonjenom mučeniku. Suvremena Crkva previdjela je Isusovu uključenost i skrb za progonjene kršćane i silno se trudi da Crkvu sačuva od progonstva.


Nedavni događaji u Afganistavnu, kada su Talibani preuzeli vlast, pojačali su brigu za progonjene i mučene kršćane. Međutim, to je na površinu dovelo samo djelićak realnosti progonstva s kojim se kršćani susreću danas. Jeste li znali da danas ima više kršćana koji trpe zbog svoje vjere nego ikada u povijesti?


Samo u prošloj godini

- više od 340 milijuna kršćana živi na mjestima gdje doživljavaju visoku razinu progonstva i

diskriminacije

- 4 761 kršćanin ubijen je zbog svoje vjere

- 4 488 crkava i drugih kršćanskih zgrada je napadnuto

- 4 277 vjernika pritvoreno je bez suđenja, uhićeno, osuđeno ili zatvoreno

- 1 od 8 kršćana po cijelom svijetu doživljava visoku razinu progonstva


ERITREJA


Eritreja je zemlja koja graniči s Crvenim morem u sjeveroistočnoj Africi i u njoj vlada totalitarni režim koji pritišće kršćane. Prema izvješćima NGO, u zatvoru se nalazi 345 crkvenih vođa bez suđenja ili optužbe i te još 1 000 civila, vjernika.


Pastor Haile Nayzgi

-glavni vođa Full Gospel Church u Eritreji, uhićen u svibnju 2004. Njegova supruga i djeca bili su u opasnosti te su pobjegli iz Eritreje.


Pastor Kuflu Gebre Meskel

- vođa Full Gospel Church u Eritreji

-doktor matematike radio je kao

ravnatelj fakulteta na veleučilištu u Asmari prije nego je započeo punovremenu službu u FGCE.

Pastor Kidane Weldou

- GFCE pastor koji je također radio u međunarodnoj Gideon organizaciji

-nestao u ožujku 2005. i pretpostavlja se da su ga vlasti uhvatile no gdje

se točno nalazi, nije poznato.Udružimo se u molitvi za ove vođe!

Neka Gospodin nadnaravno intervenira dok stojimo u vjeri i molimo molitve iz Djela 12 koje su otvorile vrata zatvora za Petra!IRAN


Redovito primamo molitvene potrebe kršćana koji su hapšeni i zatvarani i po pet

godina – jednostavno zato što vjeruju u Isusa Krista.Evo nekih izvješća:


Nasser je kršćanski obraćenik koji je osuđen na 10 godina zatvora u lipnju 2016. na

privatnom okupljanju u Teheranu i bio je osuđen nakon što su ga dva mjeseca držali u samici u zatvoru Evin gdje je prolazio vrlo intenzivno ispitivanje.


Molite za tri kršćanska obraćenika A.K., M.G. i A.M. koji su osuđeni na pet godina zatvora zbog „propagande koja educira na devijantan način koji je suprotan svetoj Islamskoj vjeri“.


Molite za Reza koji je uhićen u studenom 2020. od agenata u civilu, bio je vezanih očiju, ruku, ispitivan četiri sata, a zatim držan u zatvoru Iranskih revolucionarnih trupa. Kasnije je bio osuđen na18 mjeseci zatvora zbog „propagande protiv Islamske republike promovirajući evanđeosko kršćanstvo“.


Molite za četiri kršćanska obraćenika u Rashtu koji su dobili teške kazne zatvora zbog

djelovanja protiv nacionalne sigurnosti, zbog sudjelovanja u kućnim crkvama i zbog širenja

Zionističkog kršćanstva.

U kolovozu prošle godine R.H. je osuđen na pet godina zatvora, a H.R. je dobio četiri godine s istom optužbom. R.-ova supruga je osuđena na dvije godine zatvora.

Molite za H. i suprugu Saru koja je uhapšena jer je bila u vodstvu kućne zajednice. H. ima

napredovalu Parkinsonovu bolest i osuđen je na dvije godine zatvora, a Saru su držali zatočenu 67 dana od toga je 33 dana provela u samici i bila izložena teškom psihološkom zlostavljanju. Osuđena je na 11 godina zatvora!


Hoćemo li se poistovjetiti s patnjama ovih vjernih Kristu i sjetiti se ovih zatvorenika redovito u našim molitvama?

Biblija nas potiče: „Sjećajte se sužanja, kao da ste zajedno s njima bačeni u okove; zlostavljanih, kao da i sami živite u tijelu!“NIGERIJA

Džihadisti su „sasjekli“ 3 462 kršćana u Nigeriji u posljednjih 200 dana.

Biskupi Engleske Crkve osudili su nasilje u Nigeriji u kojem je stradalo 3 400 kršćana od početka ove godine. Brojke se temelje na istraživanju i očevicima InterSociety koji prati i istražuje religiozno progonstvo i druge oblike religioznog nasilja kroz državne i nedržavne sektore preko čitave Nigerije od 2010. Oni su došli do podataka prema kojima je broj crkava koje su napadnute, zatvorene, uništene ili spaljene od siječnja 2021. dosegnuo brojku 300. Tu je i najmanje deset svećenika ili pastora koji su oteti ili ubijeni od džihadista.


JEMEN

Prema izvješćima World Watch 2021, Jemen se nalazi na sedmom mjestu po broju progonstava kršćana.

Većina je kršćana prva generacija vjernika, a neki od njih su obraćenici s Islama. Oni bivaju izbačeni iz svojih plemena i obitelji te su brutalno ubijani. Evangeliziranje je strogo zabranjeno, protuzakonito i oni koji prihvaćaju Krista, to čine pod cijenu smrti.


Velika se progonstva danas događaju i u Sjevernoj Koreji, Kini, Indiji, Somaliji, Libiji i u Pakistanu.Progonstva u Europi

FINSKA


Luteranski biskupi u Finskoj izdali su proglas prema kojem se osuđuje zločinačko progonstvo Paivi Rasanen, kršćanske političarke koja je dobila 6 godina zatvora zbog dijeljenja biblijskih uvjerenja vezanih za seksulanost i brak.
MOLITVA

Nebeski oče, molimo te za progonjene kršćane u cijelom svijetu:


1. Za snagu i hrabrost u teškim i izazovnim vremenima

“ne plašeći se ni u čemu protivnikâ. To je njima najava njihove propasti, a vašega spasenja, i to od Boga. Jer vama je dana milost: »za Krista«, ne samo u njega vjerovati nego za njega i trpjeti.” Filipljanima 1, 28-29


2. Molimo za fizičku i emocionalnu snagu kroz progonstva i protivljenja

“Ta na to ste pozvani jer i Krist je trpio za vas i ostavio vam primjer da idete stopama njegovim.” 1 Petrova 2, 21


3. Molimo da se ne osjećaju napušteno ni odbačeno i da znaju da postoje oni

koji suosjećaju s njima. “Ljubljeni! Ne čudite se požaru što bukti među vama da vas iskuša, kao da vam se događa štogod neobično! Naprotiv, radujte se kao zajedničari Kristovih patnja da i o Objavljenju njegove slave mognete radosno klicati” 1 Petrova 4,12-13


4. Molimo da Duh Slave, koji osobito počiva u onima koji trpe zbog Krista,

počiva u njima “Pogrđuju li vas zbog imena Kristova, blago vama, jer Duh Slave, Duh Božji u vama počiva.” 1 Petrova 4,14


5. Molimo za milost i snagu za obitelji zatvorenika, posebno za njihovu djecu


6. Molimo za udovice i djecu mučenika, za snagu i hrabrost da idu naprijed, te

za providnost i zaštitu “Bogoljubnost čista i neokaljana jest: zauzimati se za sirote i udovice u njihovoj nevolji, čuvati se neokaljanim od ovoga svijeta.” Jakovljeva 1, 27


7. Molimo za one koji su zbog progona lišeni hrane, osnovnih namirnica i

skloništa “A spomenite se onih prvih dana kada ste, tek prosvijetljeni, izdržali veliku patničku borbu: ovamo javno izvrgnuti porugama i nevoljama, onamo postavši zajedničari onih s kojima se tako postupalo. I doista, sa sužnjevima ste suosjećali i s radošću prihvatili otimanje dobara znajući da imate bolji, trajan posjed.” Hebrejima 10, 32-34


8. Molimo da progonitelji kroz njih vide Krista i da upoznaju Gospodina “ ali blago i s poštovanjem, dobre savjesti da oni koji ozloglašuju vaš dobar život u Kristu, upravo onim budu postiđeni za što vas potvaraju. Ta bolje je trpjeti, ako je to Božja volja, čineći dobro, nego čineći zlo” 1 Petrova 3,16-17

42 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page